O Akademiji 2017

Home / Archive  / O Akademiji 2017

 

Akademija

Science Underground Akademija je intenzivna nekonvencionalna škola Interdisciplinarnosti, Novih tehnologija, postmoderne Znanosti i Novomedijske umjetnosti u kombinaciji s najcool ljetovanjem u Dubrovniku.

Cilj Science Underground Akademije je osloboditi kreativni potencijal znanstvenih i umjetničkih praksi kroz zanimljivu priču koja približava nove i sofisticirane tehnologije javnosti i čini ih razumljivima svakom pojedincu.

Ovaj intenzivni edukacijski program dizajniran je kao rješenje više problema formalnih edukacijskih sustava (poput nedostatka: interdisciplinarnosti, učenja kroz praksu, društveno korisnog učenja, eksperimentiranja, slobode za izražavanje kreativnosti u znanosti, nedostatka podučavanja suvremenih postmodernih umjetničkih tehnika u umjetnosti itd.)

Ova nekonvencionalna ljetna akademija integrirane primijenjene postmoderne Znanosti i Umjetnosti koristi sveobuhvatni pristup edukaciji, te teži upoznavanju polaznika na nekonvencionalan način sa svim granama suvremene tehničke kulture (poput DIY/Do-it-yourself/Uradi-sam, Maker & Biohacking kultura i sl.),  perspektivnim novim interdisciplinarnim poljima znanosti (poput:  BiotehnologijeElektronike, Bioelektronike, Ekološkog inženjerstva, Robotike)  i novomedijske umjetnosti vezane uz znanost (poput Digitalna umjetnostInteraktivna umjetnost & Biološka umjetnost (BioArt) na zanimljiv i zabavan način -kroz praksu i eksperimentiranje.

 

13147295_10153752846588978_5263719238224484904_o

 

Kome je namijenjena?

2017 izdanje Akademije prilagođeno je mladima uzrasta od 13 -19  koje zanima suvremena postmoderna znanost i umjetnost, koji preferiraju učenje kroz praksu i zabavu, žele se družiti s drugim kreativcima,  eksperimentirati, isprobati se u raznim poljima znanosti i umjetnosti, razmišljaju o karijeri na navedenim područjima ili razvijati svoje hobističke vještine.
I po mogućnosti htjeli bi sve to kombinirati s kupanjem na plaži 🙂

Program je osmišljen da bude potpuno razumljiv potpunim početnicima u području elektronike, programiranja i biotehnologije, ali i zanimljiv onima koji imaju iskustva u tim područjima.
Nemojte da vas preplaši čudna i nepoznata terminologija koja se spominje u opisu akademije, cilj akademije je da se upoznate s tim pojmovima.

Interdisciplinarnim pristupom akademija stimulira inovativnost, maštu, kreativnost i razvija kognitivne sposobnosti – doprinese razvoju vještina analitičkog i konstruktivnog razmišljanja izvan postojećih okvira.

Donja dobna granica je postavljena na 13.godina, jer je za praćenje programa akademije potrebno poznavanje osnovne znanstvene terminologije (osnovnih pojmova iz biologije, kemije i fizike – razumijevanje termina  poput: stanica, molekula, električne struje itd. )

Možete se prijaviti OVDJE

 

P.S.   Za sve mlađe od 13 i starije od 19 god., ne brinite, ove godine imamo i par aktivnosti za vas.

Zadnjeg dana akademije, u planu je održavanje Otvorenih dana akademije – izložbe radova polaznika uz par popratnih aktivnosti:    Mini radionica znanosti i umjetnosti za djecu i odrasle, na koje su svi dobrodošli (pogotovo djeca i roditelji).

Za sve odrasle zainteresirane za sudjelovanje u akademiji, u planu je i iduće izdanje akademije prilagođeno odraslima 😉

Za sve najave pratite nas na webu ili Facebook stranici.

 

 

Lokacije

Science Underground akademija dizajnirana je da ne bude dosadna i drži polaznike u učionici…
Svi aktivnosti su integrirane, aktivnosti koje se baziraju na praksi i eksperimentiranju.

Baza akademije je rezervat prirode otok Lokrum. Aktivnosti su u velikoj mjeri terenske.
Uključuju radionice/istraživačke aktivnosti na plažama, šumi, podmorju i pod zvijezdama.
Osim otoka Lokrum, u planu je i cjelodnevna terenska aktivnost na otoku Lopud, kao i par zanimljivih aktivnosti u novoobnovljenoj palači braće Andrijića.

Sve detalje o lokacijama možete vidjeti OVDJE

 

banje-beach-dubrovnik

 

Filozofija u pozadini akademije

Svaka nova znanost na svom početku ovisi o eksperimentiranju za razvoj novih ideja koje se mogu materijalizira u kulturalne; znanstvene, umjetničke i tehnološke inovacije.

Zadnjih godina, ubrzan tehnološki razvoj rezultirao je formiranjem novih oblika znanstvenih praksi i novim tehnologijama u nastajanju.

Mlada nekonvencionalna tehnička kultura je, poput živog organizma, brzo izrasla i razgranala se na mnoštvo suvremenih praksi vezanih uz znanost.
Ova nova područja nastavljaju rasti i evoluirati, prelazeći iz novih i marginaliziranih kultura u svakidašnju – “mainstream” kulturu.

Razvoj izrazito sofisticiranih i specijaliziranih znanosti je kreirao bezbroj različitih specijaliziranih područja, koja su većinom međusobno potpuno razdvojena.

Monodisciplinarna područja Znanosti i Umjetnosti nestaju…poslovi se mijenjaju…vještine poput znanstvene pismenosti i sposobnosti transdisciplinarnog razmišljanja postaju neophodne…

Science Underground Akademija je naš način rješavanja ovog problema omogućavanjem međunarodne transdisciplinarne razmjene znanja između znanosti, umjetnosti, društva, prirode i tehnologije i industrije.

Leadership with education

 

 

Povijest

Science Underground Akademija je program čijem prvom održavanju je prethodio dugi niz godina razvoja. Program je kulminacija edukacijskog, znanstvenog i umjetničkog rada autora kurikuluma i  (velikog broja radionica, predavanja, znanstvenih, umjetničkih i znanstveno umjetničkih projekata vezane tematike održanih u inozemstvu i Hrvatskoj) i vrijednog rada interdisciplinarnog znanstvenog i umjetničkog osoblja UR Instituta.

SUA2015naslovna-mini

 

Prvo izdanje akademije održano je u ljeto 2015., kao pilot edukacijski program, u kondenziranom formatu, u produkciji Univerzalnog Istraživačkog Instituta (Universal Research Institute) i sestrinske startup firme za razvoj inovacija – Gen0 Industries.
Program je prepoznat od strane javnosti, postaje tradicionalan ljetni program u Dubrovniku.

Više informacija o Science Underground Academiji 2015, možete pronaći u  Arhivu i Galeriji.

 

 

 

 

 

 

SUA2016_web_naslovnaDrugo izdanje akademije – u velikom formatu održano je u ljeto 2016. u standardnoj produkciji Univerzalnog Istraživačkog Instituta (Universal Research Institute) i sestrinske startup firme za razvoj inovacija – Gen0 Industries, te partnerstvo s Prirodoslovnim muzejom Dubrovnik i potporu U.O. za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika.

Više informacija o Science Underground Academiji 2015, možete pronaći u  Arhivu i Galeriji.

 

 

 

 

Kurikulum

Kurikulum akademije je kulminacija međunarodnog edukacijskog i istraživačkog rada autora programa i interdisciplinarnog znanstvenog i umjetničkog tima UR Instituta.

Dizajniran je da obuhvati široku paletu postmodernih područja Znanosti i Umjetnosti te da upozna polaznike sa svima njima i poduči ih osnovnim vještinama neophodnim za njihovo prakticiranje.

microscope (1)                           m-0161e (1)

 

seriju integriranih praktičnih radionica, polaznici će se upoznati i eksperimentirati sa glavnim tehnikama koje se koriste u postmodernoj znanosti, tehničkoj kulturi i novomedijskoj umjetnosti vezanoj uz znanost.

Široki program obuhvaća veliki broj aktivnosti – od učenja osnovnih vještina iz velikog broja novih polja Znanosti i Umjetnosti, dizajniranja i proizvodnje korisnih elektroničkih naprava, izgradnje uradi-sam laboratorija za znanstvena i znanstveno-umjetnička istraživanja, eksperimentiranja s novim tehnologijama, materijalima, korisnim mikroorganizmima, poput: fluorescentnih bakterija, živih stanica, tkiva i 3D printanja preko terenskih istraživačkih ekspedicija zanimljivih eko sustava do razvoja novih ideja i inovacija.

Više detalja o programu možete pronaći OVDJE 

 

#DIY #interdisciplinarity #citizenscience #science #art  #emerging_techologies  #new_media #biotechnology #ecology  #beach #3D_print #electronics  #exploration #nature #technology  #Dubrovnik #cloning #programming #genetic_engineering #fine_art  #3D_design  #astrophysics  #snorkling #astrobiology #photography #stem_cells #biodiversity  #bioelectronics #mechatronics #chemistry #robotics #sea #SF #underwater #gadgets #drawing #future_is_now

 

 

droids2